|
روز جهانی پرندگان مهاجر- جمعه بیستم اردیبهشت نود و هشت.
گزارش: تور ترویجی در منطقه صالحیه، الله آباد (نظر آباد).
نویسنده و مجری برنامه: رامین محمدی، راهنمای محلی و فعال محیط زیست، امید یکه فلاح.
تعداد شرکت کنندگان: 8 نفر
مقدمه:
از سال 2006 به این طرف هر ساله روز دهم می برابر با بیستم اردیبهشت ماه از سوی 2 نهاد بینالمللی فعال در زمینه حیات وحش «کنوانسیون حفاظت از گونههای مهاجر وحشی» و «تفاهمنامه همکاری حفاظت از پرندگان مهاجر آبی آفریقا و اوراسیا» به نام روز جهانی پرندگان مهاجر شناخته می شود.
هدف از این نامگذاری و برنامه هایی که به این مناسبت تدارک دیده می شود تأکید بر مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر است.
در هر سال شعار روز جهانی پرندگان مهاجر بر روی هدف و عنوان بخصوصی متمرکز می گردد. امسال شعار روز جهانی پرندگان مهاجر عبارت است از، "حفاظت از پرندگان: راه حلی باشیم برای آلودگی زباله های پلاستیکی."
باشگاه پرنده نگری ایرانیان و انجمن دوستداران شاهنامه البرز به واسطه رسالت اجتماعی که برای خود قایل است، با استقبال از این مناسبت جهانی، همگام با هدفهای برگزاری این رویداد، به سهم خود برنامه های متنوعی را برای استفاده علاقمندان تدارک دیده است.
منطقه مورد بازدید:
برای اجرای این برنامه منطقه عمومی صالحیه در بخش نظر آباد استان البرز انتخاب گردید. تالاب های این منطقه پس از 4 دهه مجدد زنده شده و در حال بازیابی خود است. در همین روزها عده ای از جامعه محلی و جمعی از دوستداران محیط زیست تلاش می کنند تا این منطقه به عنوان یکی از شاخصه های اکوتوریسیم تحت شرایط کنوانسیون رامسر قرار بگیرد تا بتوان از حیات اجتماعی (روستایی) و جانوری آن نگهداری و پاسداری نمود.
این تالاب با چالش های متعددی روبه رو شده است از حق آبه گرفته تا ورود فاضلاب صنعتی، لیکن به کوشش جامعه محلی و برخی از مسئولین همچنان به زندگی خود ادامه می دهد. قابل توجه است که این مکان تا چندی پیش به دلیل نداشتن آب منشأ ریز گردها بوده است.
گزارش سفر:
ساعت 7:30 بامداد روز جمعه 20 اردیبهشت با هشت تن از دوستداران طبیعت و اعضا انجمن دوستداران شاهنامه البرز به راهنمایی امید یکه فلاح و رامین محمدی از همان داخل روستا پرنده نگری را آغاز نمودیم. شنیدن صدای کوکو، پرواز درخشان زنبور خوارها (مفیدترین ها برای زنبورداران) و دیدن پرندگان زیبا روح همه را شاد نمود. بعد از جاده روستایی وارد تالاب الله آباد شده و سلیم ها به ما رخ نشان دادند، در آسمان هم سنقر تالابی حکم روایی می نمود. شوربختانه به دلیل عدم مدیریت صحیح منابع آب تالاب الله آباد رو به خشک شدن می باشد. زاد آوری بسیاری از پرندگان آبزی و کنار آبزی به همین اندک آب شور باقی مانده وابسته است.
در ادامه وارد تالاب صالحیه شدیم. آنجا با وجود فلامینگوها، اکراس سیاه، پرستو دریایی بال سیاه و... جشنی بر پا بود. تعداد پرندگان و تنوع گونه ای همه را به شوق آورده بود. باشد که همیشه مانا باشند.
تعداد پرندگان رکورد شده:
بیش از 49 گونه پرنده در این پیمایش رکورد شدند. اکثر این پرندگان مهاجر بودند و بسیار بی نظیر. لیست آنها در انتهای گزارش خواهد آمد.
پیام این برنامه:
بیاییم برای رفع مشکل پلاستیک در طبیعت راه حلی باشیم، پرنده نگری یکی از این راه ها است.
با حمایت از جامعه محلی و تنوع زیستی دنیای خودمان را زیبا تر کنیم.
آهسته رانندگی کنید، امکان نابودی زندگی از جانب شما با سرعت زیاد همیشه وجود دارد. نکند بالی را بشکنید.
لیست پرنده ها:
1- اکراس سیاه
2- اگرت کوچک
3- اگرت بزرگ
4- بوتیمار کوچک
5- باکلان بزرگ
6- فلامینگوی بزرگ
7- تنجه
8- خوتکا ابرو سفید
9- سنقر تالابی
10- سارگپه پابلند مورف روشن
11- عقاب طلایی
12- دلیجه معمولی
13- لَیل
14- آوُسِت
15- چوپ پا
16- گلاریول بال سرخ
17- سلیم طوقی کوچک
18- سلیم شنی بزرگ
19- آبچلیک خالدار پا سبز
20- آبچلیک آوازخوان
21- آبچلیک شکیل
22- تلیله سفید
23- تلیله شکم سیاه
24- فالاروپ گردن سرخ
25- کاکایی خزری
26- کاکایی سر سیاه کوچک
27- کاکایی صورتی
28- پرستو دریایی بال سفید
29- پرستو دریایی کوچک
30- خروس کولی معمولی
31- باقرقره شکم سیاه
32- کبوتر چاهی
33- کبوتر جنگلی
34- یاکریم
35- قمری خانگی
36- کوکوی معمولی
37- جغد گوش دراز
38- زنبورخوار معمولی
39- سبزقبا
40- هدهد
41- چکاوک کاکلی
42- پرستو معمولی
43- دم جنبانک ابلق
44- دم جنبانک شکم زرد
45- سنگ چشم پشت سرخ
46- چکچک دشتی
47- سسک چیف چاف
48- سسک درختی زیتونی
49- سسک جنبان
50- سسک ؟؟؟
51- زردپره مزرعه
52- زردپره سرسیاه
53- گنجشک خانگی
54- سار معمولی
55- زاغی
56- کلاغ ابلق
57- کلاغ سیاه
بخش از خاطره ها و نظر شرکت کنندگاندر باب این برنامه:
بانو ژاله:
درود به دوستان خوبم. اولین تجربه ی پرنده نگری ام بود و آنقدر شگفت و بی نظیر بود که حتم دارم اگر عمری باقی باشد آن را پیوسته دارم. انگار آن روز کائنات هم با ما یار بود چون ابر و باد و سیل و...نتوانست ما را از رفتن باز دارد و البته همت آقا رامین و آقا امید هم مثال زدنی است. ازشان سپاسگزارم و به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل که گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم. از شیرین جان هم بابت عکس ها ممنونم و همراهی دوستان موافق. در ضمن ماشاالله بعضی ها چه حافظه ای این همه اسم پرنده را به یاد داشتند! من شاید نیمی از آنها را به خاطر داشتم.
بانو یادگاری:
سپاس از حضورتون آقا رامین که خیلی آهسته هیجان دیدن و شنیدن پرنده ها با چشم و گوش جان را در ما از آغاز راه شروع کردید و در کنار شما با دیدنشون این حس به اوج خودش رسید و هر لحظه کامل تر میشد و آغوش پر مهر طبیعت که ما رو پذیرفت و با نسیم دل انگیزش نوازشمون میکرد و همسفرای دوست داشتنی و مشتاق و دوستدار طبیعت و حضور آقا امید که امید نگهبانی از طبیعت رو در دلمون زنده میکرد و چقدر اطلاعاتش کامل و دقیق بود باعث شد یک تجربه بی نظیر رو تجربه کنیم.سپاس
دکتر زند:
درود به همه
سپاس از رامین و امید
و همراهی همراهان
به بنده نیز بسیار خوش گذشت و فراوان آموختم
روزی خاطره انگیز بود
و به اندازه ی تمام عمر پرنده دیدیم پرنده های زیبا و شگفت!
پایمردی و عشق رامین به این کار و به طبیعت ایران زمین ستودنی و مثال زدنیست.
اگر هر شهری 100 تن چونان رامین و امید می داشت از گزند هر اهریمنی رویین تن می شد.
ایران زمین به چنین سربازان جان برکف و عاشقی به خود می بالد و بندهی کمترین نیز به دوستی با ایشان می نازم.
رامین جان، خدای ایران نگاهبان ات!
بانو رحیمی:
ممنون از آقا رامین عزیز و همه دوستان عزیز و دوست داشتنیم. تجربه بسیار ناب و خالص و لذت بخشی بود، هوا عالی بود و پرنده ها. ذهنمون و جسم و روحمون پاکسازی شد، انگار روحم دوش و سونا گرفته باشه و به قول سیامک تصویرهای زیبایی تو ذهنمون نقش بست و ثبت شد و لااقل برای مدتی تصاویر ذهنیمون بسیار زیبا و لطیف و تحسین برانگیزه.
سیامک:
درود بر همه دوستان
و سپاس از رامین گرامی که روز بسیار عالی و پرنده نگری پربار و طبیعتی با طراوت و لطیف و تالابی پر اب رو در اطراف کرج تجربه کردیم
واقعا خوش گذشت🌹👍😊
من که هنوز صحنه های پرنده نگری ها و دنبال کردن پروازهاشون جلوی چشمامه.