|
طول بدن : 10 تا 11 سانتی متر
گستردگی بالها : 15 تا 21 سانتی متر
سسک چیف چاف- عکاس: سید حامد موسوی
ویژگی های شناسایی:
سسک چیف چاف سسکی با جثه کوچک از خانواده سسکهای برگی است.شباهت زیادی به سسک بیدی دارد اما به واسطه جثه کوچکتر و تپلتر، سر گردتر، منقار کوتاه و ضخیمتر، نوار ابرویی نامشخصتر، بالهای کوتاهتر و دم به نسبت بلندتر از سسک بیدی قابل تفکیک است.تشخیص آن بر اساس آواز به مراتب راحتتر است. پرنده بالغ تارک سر، پشت گردن و روتنه قهوهای زیتونی و زیرتنه سفید چرک دارد که در گلو و سینه به زرد نخودی میگراید. پاهای این گونه قهوهای تیره است. در پرنده نابالغ روتنه و زیرتنه قهوهایتر از بالغهاست. همانگونه که گفته شد نر و ماده همشکل هستند و با تغییر فصل تغییری در ظاهر آنها ایجاد نمیشود.
این پرنده در صدایش چیزی شبیه "چیف-چاف" شنیده می شود. به همین دلیل به آن چیف چاف می گویند. منشا این نامگذاری فارسی نمی باشد.
رژیم غذایی این سسک را بیشتر حشرات و عنکبوتهای کوچک تشکیل میدهد و آنها را از روی برگها و بخشهای بالایی درختان شکار میکند. در پاییز و زمستان نیز گاهی از شهد گلها و برخی میوهها تغذیه میکند.
زیستگاه: درختزارهای پهنبرگ یا مخلوط در مناطق پست دارای درختان بالغ و همچنین پارکها و باغهای بزرگ زیستگاه مناسبی برای سسکهای چیف چاف میباشد.
عادات رفتاری و زیستی:
در زمستان و خارج از دوره جوجهآوری به طور منزوی و یا در دستههای کوچک دیده میشوند، گاهی نیز قلمروهای جداگانه تشکیل میدهند. پرنده ای پر جنب و جوش با پرواز سریع و چابک است که بال زدنهای سریع دارد و در زمانی که روی شاخهها نشسته است مرتباً بالها و دم خود را تکان میدهد.
زادآوری و تولید مثل:
از اردیبهشت ماه با تشکیل قلمرو، جوجهآوری در سسک چیف چاف آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را روی زمین در زیر برگها و یا در ارتفاع کمی روی پوشش علفی بلند بوتههای متراکم و یا پیچکهای روی دیوارها میسازد؛ لانه این گونه به شکل ساختار کروی از ساقهها، خزهها، برگها و سایر مواد گیاهی است که داخل آن را با مقدار قابل توجهی پر میپوشاند. تک همسر و چند همسر (یک نر با دو ماده) است و بین 4 تا 9 تخم میگذارد؛ بین 13 تا 15 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
پراکنش و فراوانی و زمان مشاهده:
سسک چیف چاف به طور معمول در نوار شمالی کشور از آذربایجان تا جنگلهای نواحی جنوبی دریای خزر و شمال خراسان تابستانگذرانی میکند. و در نواحی مذکور به سمت جنوب و در استانهای خوزستان و فارس تا نواحی شرقی کشور در استان سیستان و بلوچستان زمستان گذرانی میکند. همچنین در اغلب مناطق کشور مهاجر عبوری بهار و پاییزه است.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: