|
طول بدن : 10 تا 11 سانتی متر
گستردگی بالها : 16 تا 21 سانتی متر
ویژگی های شناسایی:
سسک بیدی سبز، سسکی با جثه کوچک از خانواده سسکهای برگی است. در این پرنده تارک سر، پشت گردن و روتنه سبز زیتونی دیده میشود. دارای خط ابرویی زرد و کشیده است. زیر چشم، گونه و گلو نیز زرد کمرنگ میباشد. بالها به رنگ خاکستری تیره هستند و یک نوار بالی پهن کوتاه به رنگ زرد مایل به سفید دارد. گاهی نیز نوار بالی نازک روشن ولی ناواضح دیگری روی پوشپرهای میانی بالها دیده میشود. دم آن کوتاه و انتهای آن مربع شکل و به رنگ قهوهای است. زیر تنه سفید رنگ و دو طرف سینه و پهلوها ته رنگ خاکستری مات دارد.پاها نیز به رنگ خاکستری قهوهای هستند. منقار به نسبت بلند و قوی دارد و نیم نوک پایین نارنجی کمرنگ است. پرنده نابالغ نیز شباهت زیادی به پرنده بالغ دارد. نر و ماده در این گونه همشکل هستند و با تغییر فصل تغییر چندانی در ظاهر آنها ایجاد نمیشود.
سسک بیدی زیتونی، پارک ملی توران- عکس از احسان طالبی
ویژگی های زیستی
به طور معمول جنگلهای انبوه نواحی کوهستانی به ویژه تودههای توس و افرا و یا راش، درختزارهای ارس و همچنین درختزارهای حاشیه رودخانههای کوهستانی زیستگاه مناسبی برای سسکهای بیدی سبز میباشد. در زمستانها نیز درختزارهای باز منطق پست، حاشیه جنگلها و همچنین باغها، پارکها و پرچینها را به عنوان زیستگاه خود برمیگزینند.
عادات رفتاری و زیستی:
به طور کلی سسکهای بیدی سبز قلمروطلب و منزوی هستند و در خارج از دوره زادآوری اغلب به تنهاییو گاهی در دستههای کوچک دیده میشوند.این سسک پرندهای پر جنب و جوش و چابک است و اغلب بالهای خود را تکان میدهد. رژیم غذایی این سسک را بیشتر حشرات و عنکبوتهای کوچک تشکیل میدهد و آنها را از روی برگها و شاخههای اشکوبهای بالایی درختان و به ندرت بر روی زمین و یا در حال پرواز شکار میکند.
زادآوری:
از اواخر فروردین ماه با تشکیل قلمرو، جوجهآوری در سسک بیدی سبز آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را روی زمین، بین بوتهها و اغلب در مقابل یک گیاه در حال رشد و یا درون یک سوراخ میسازد؛ کلونی این گونه به شکل تودهای گنبدی شکل و سست با یک دهانه ورودی از سرشاخهها، برگها، ساقههای علفی و خزهها است که داخل آن را با مو و پر میپوشاند. تک همسر است و بین 4 تا 6 تخم میگذارد؛ بین 14 تا 16 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
سسک بیدی سبز در نواحی شمالی و شرقی ایران مهاجر عبوری بهار و پاییزه است. در جنگلهای کوههای کلیبر در آذربایجان شرقی بیشتر و در جنگلهای نواحی جنوبی دریای کاسپین به تعداد کمتر تابستانگذرانی میکند.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: