|
کردی:چوله که ی په رچه ی بور
ترکی: بز باش سووس
طول بدن:12 تا 15 سانتیمتر
گستردگی بالها : 15تا 19سانتیمتر
ویژگی های شناسایی:
سسکی با جثه متوسط از خانواده سسکهای بیشه با دمی نسبتاً بلند، نرو ماده متفاوت و با تغییرات ظاهری فصلی کم. پرنده نر دارای حلقه چشمی قرمز یا قهوه ای مایل به قرمز پیشانی و تارک سر مشکی که تا زیر چشم کشیده میشود. پشت گردن، روتنه و دمگاه خاکستری تیره و دم سیاه می باشد. بال ها تیره با حاشیه شاهپرهای روشن. چانه و گلو سفید چرک زیر تنه سفید خاکستری با سایه های صورتی رنگ می باشد. پرنده ماده با حلقه چشمی زرد تا نارنجی مایل به قهوه ای سر و روتنه قهوه ای شنی سینه و پهلو نخودی و دم قهوه ای تیره و بالها برعکس پرنده نر روشن با حاشیه تیره می باشد. پاهای پرنده نر و ماده قرمز رنگ است. پرنده نابالغ کم رنگ تر از ماده و روتنه قهوه ای خاکستری دارد. چانه مایل به سفید زیرتنه کرم رنگ همراه با سایه صورتی به ویژه در پهلوها و حلقه چشمی زرد خاکستری چشم ها زیتونی دم قهوه ای خاکستری و فاقد حاشیه سفید است.
به طور کلی رژیم غذایی آن حشرات است. معمولاً در پاییز از میوه درختان و در زمستان از بذر گیاهان تغذیه می کند.
زیستگاه:
حاشیه رودخانهها، مسیلها، باغها، پرچینها، زمینهای کشاورزی، درختزارهای تنک، بوتهزارهای کوتاه، صخرهها و دامنه کوهستانها
عادات رفتاری و زیستی:
پرنده ای منزوی و در طول سال به جز دوره زاد آوری معمولاً تنها دیده میشود. در زمان مهاجرت گاهی دسته های کوچکی تشکیل میدهد . در ارتفاع پایین و به صورت نامنظم پرواز میکند. محتاط و خجالتی و در عین حال بسیار پرجنب و جوش است. در دوره جوجه آوری در پوششهای گیاهی متراکم تر حضور دارد. معمولا در حالت نشسته دم خود را به صورت نیم دایره تکان میدهد.
زادآوری و تولید مثل:
دوره زادآوری از اردیبهشت ماه و با تعیین قلمرو آغاز میشود. تک همسر است و با شاخه های نازک گیاهان آشیانه اش را که به شکل کاسه ای عمیق است بر روی بوتههای کوتاه و متراکم میسازد و کف آن را با گیاهان نازک و مو پر می کند.
بین سه تا پنج تخم می گذارد. تخمها صاف و صیقلی و به رنگ سفید یا سبز کمرنگ و با خالهای کوچک زیتونی قهوهای و خاکستری به ابعاد 13*17 میلیمتر می باشد.
دوره تفریخ تخمها 11 تا 13 روز به طول می انجامد و بعد از تولد 10 تا 12 روز تغذیه میشوند. گاهی دو دسته تخم در یک دوره زاد آوری میگذارد.
پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:
پراکنش آن به صورت مهاجر عبوری بهاره و پاییزه، در نواحی وسیعی از کشور، به صورت تابستان گذر نوار شمالی کشور از حوضه دریاچه ارومیه در شمال غربی تا دره هریررود در شمال شرقی کشور و در دامنه های غربی رشته کوهای زاگرس از قصرشیرین تا دریاچه پریشان در استان فارس، به تعداد بسیار کمی زمستانها در سواحل شمالی خلیج فارس جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان و جنوب استان هرمزگان زمستان گذر است و در نواحی پست استان خوزستان زادآوری دارد.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: