باشگاه پرنده نگری ایرانیان
اعضا
خانه عضویت پرندگان ایران وبلاگ تماس با ما
باشگاه پرنده نگری ایرانیان
سبد خرید جستجو اعضا زبان

پرندگان ایران زردپره گلوسیاه

Text string:
QR Code:
Error correction:
Output format:
Border: modules
Scale: pixels per module
Version range: Minimum = , maximum =
Mask pattern: (−1 for automatic, 0 to 7 for manual)
Boost ECC:
Statistics:
SVG XML code:
نام فارسی: زردپره گلوسیاه
نام انگلیسی: Cirl Bunting
نام علمی: Emberiza cirlus

در بررسی مجدد، رکورد این گونه مجددا حذف شد و این پرنده اکنون در لیست پرندگان ایران قرار ندارد.

لینک: حذف رکورد بروجرد از زردپره گلوسیاه در فهرست پرندگان ایران


ویژگی‌های ظاهری

طول بدن: 15 تا 16.5 سانتی‌متر

وزن: 20 تا 29 گرم

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی 

ویژگی های شناسایی:

از زردپره لیمویی کوچک‌تر است و نر بالغ با الگوی سر و سینه خاص خود شناخته می‌شود: سر خاکستری-سبز با خطوط سیاه، ابروی زرد بلند، گلوی سیاه و نوار سینه زیتونی. ماده‌ها و پرندگان جوان رنگ‌های کمرنگ‌تری دارند، اما همچنان می‌توان آنها را با رنگ زمینه خاکی‌تر، خطوط تیزتر در زیر بدن و (در مورد جوان‌ها) نوار چشمی و سبیل تیره از زردپرهه‌ی لیمویی تشخیص داد. نرهای نابالغ شبیه ماده‌ها هستند اما رنگ‌های بیشتری دارند.

نخستین رکورد پرنده در بروجرد، عکس از علی مهدوی

  

پراکنش:

 این پرنده در مناطق معتدل غرب و جنوب اروپا، شمال غرب آفریقا و ترکیه زندگی می‌کند: از جنوب غربی انگلستان و شمال غربی و مرکز فرانسه تا رومانی و مناطق ساحلی غرب و شمال ترکیه، و از جنوب تا مراکش، مناطق ساحلی الجزایر و شمال غربی تونس، و جزایر مدیترانه‌ای بالئار، کورسیکا، ساردینیا، سیسیل و کرت. رکورد آن در بیرجند ایران، شرقی پراکنش طبیعی این پرنده است. همچنین به نیوزیلند (جزیره جنوبی) معرفی شده است.

نقشه پراکنش (رنگ بنفش: کل سال، آبی: زمستان‌گذران)

 

عادات و رفتار‌های زیستی:

زیستگاه:

این پرنده در مناطقی با بوته و درختچه، حاشیه جنگل‌ها و زمین‌های کشاورزی زندگی می‌کند و بیشتر در مناطق تپه‌ای دیده می‌شود. در زمستان زمین‌های کشاورزی را ترجیح می‌دهد.

تغذیه:

این پرنده در فصل تولیدمثل بیشتر از بی‌مهرگان و در سایر مواقع سال از دانه‌های علف‌ها و گیاهان، به ویژه از غلات تغذیه می‌کند. جوجه‌ها هم بیشتر بی‌مهرگان، مثل حشرات، عنکبوت‌ها و کرم‌ها رو می‌خورند. این پرنده بیشتر روی زمین و نزدیک بوته‌ها و پرچین‌ها دنبال غذا می‌گردد و گاهی از ساقه‌های گیاهان نیز بالا می‌رود. معمولاً در دسته‌های کوچیک دیده می‌شود و ممکن است در دسته‌های مخلوط با پرندگان دیگر نیز دیده شود.



تهیه و تنظیم متن: مطهره حکیمی‌نژاد

 

منابع:

نخستین رکورد کشوری زردپره گلوسیاه در بروجرد در بهمن  1403 - کمیته ثبت پرندگان ایران

Copete, J.L. (2020). Cirl Bunting (Emberiza cirlus), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.cirbun1.01

 BirdLife International (2025) Species factsheet: Cirl Bunting Emberiza cirlus. Downloaded from https://datazone.birdlife.org/species/factsheet/cirl-bunting-emberiza-cirlus on 30/01/2025.


مشاهدات اعضا:


         

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به باشگاه پرنده نگری ایرانیان می باشد