|
اکراس سیاه- عکس از حمید بصیر
طول بدن: 55 تا 65 سانتیمتر
گستردگی بالها: 80 تا 95 سانتیمتر
ویژگی های شناسایی:
پرندهای با بدن تیره، منقار دراز و خمیده با گردن و پای بلند است. نر و ماده همشکل و دارای تغییرات فصلیاند. پرندۀ بالغ در دورۀ جوجهآوری از فاصلۀ دور تیره و از فاصلۀ نزدیک در ناحیه گردن، پسسر، روتنه و زیرتنه، بلوطی سیر دیده میشود. همچنین سر و دیگر بخشهای روتنه، بالها و دم، مایل به سیاه با جلای ارغوانی و سبز است. درخارج از این دوره، رنگ قهوهای مایل به سیاه در ناحیه سر، گلو و گردن به همراه رگههای سفید و زیرتنۀ قهوهای مایل به سیاه با جلای بلوطی کمرنگ و ارغوانی دارد. پرنده نابالغ شبیه به پرنده بالغ غیر جوجهآور است ولی سر و گردن قهوهایتر، روتنه مات تر به همراه جلای سبز و زیرتنه کمرنگتر و مایل به قهوهای دارد.
از لارو حشرات، حشرات، نرمتنان، سخت پوستان، دوزیستان،خزندگان و ماهیهای کوچک تغذیه میکند.
زیستگاه:
در دلتاها،رودخانهها، نواحی سیلابی، باتلاقها، آبها و دریاچههای کم عمق، خلیجها، سواحل کم عمق، مزارع آبیاری شده و شالیزارها زندگی میکند.
عادات رفتاری و زیستی:
بسیار اجتماعی است و در طول سال در دستههای کوچک به سر میبرد و به ندرت به تنهایی دیده میشود. پروازش با بال زدنهای به نسبت سریع و مستقیم است و در پرواز گردن و پاهای خود را کشیده نگاه میدارد.
زادآوری و تولیدمثل:
تک همسر است و دوره زادآوریاش از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد در تالابها و باتلاقهای آب شیرین با پوشش بلند و متراکم نی و لویی و جگن و با تشکیل کلنی آغاز میگردد. لانه اش را از توده های متراکم از ساقه نی و شاخه و برگ گیاهان و روی بوته های درون آب و درختان میسازد. معمولا سه تا چهار، گاهی پنج و به ندرت شش تخم بیضی تا نیمه بیضی، صیقلی، صاف، به رنگ آبی تیره و به ابعاد 3.5تا5.5 میلیمتر میگذارد. تفریخ تخمها 21روز به طول میانجامد. جوجهها در بدو تولد پوشیده از کرک، تا حدی ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند. در ابتدا توسط غذای نیمه هضم شده و برگردانده شده در کف آشیانه تغذیه میشوند. پرورش جوجهها 28روز طول میکشد ولی همچنان تا حدود پنجاه روزگی در کنار والدین باقی میمانند.
پراکنش و فراوانی و زمان مشاهده:
در تالابهای آذربایجان، فارس، مرکزی زادآوری دارد. به تعداد کم در تالاب های خوزستان و فارس و سواحل شمالی خلیج فارس زمستان گذرانی میکند. در تالابهای غرب کشور و استان سیستان و بلوچستان به صورت مهاجر عبوری دیده میشود.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: