|
آواز:
طول بدن: 120 تا 140 سانتی متر
گستردگی بالها: 230 تا 260 سانتی متر
ویژگیهای شناسایی:
در خانواده درناها، جثه ای بزرگ دارد. با توجه به جثهای که دارد پرواز آن باشکوه است. این گونه تغییرات فصلی ندارند و تنها تفاوتی که بین جنس نر و ماده وجود دارد، اندازه جنس نر است که کمی بزرگ تر از جنس ماده می باشد. پرنده بالغ با سر و روتنه سفید و صورت لخت و قرمز رنگ مشخص می شود. در پرواز، شاهپرهای اولیه سیاه رنگش در تضاد با سفیدی بدن به خوبی نمایان است. پاها نیز قرمز است. پرنده نابالغ با سر، گردن و سینه نارنجی قهوه ای، رگه رگه بلوطی روشن در بالها و پاهای قرمز رنگ پریده از بالغها قابل تشخیص است.
این پرنده غذای خود را در آبهای کم عمق جستجو می کند و تقریبا همه چیز خوار است. البته بیشتر از گیاهان آبزی تغذیه می کند.
زیستگاه:
زیستگاه اصلی این پرنده دریاچه های آب شیرین و کم عمق است. به علاوه، در باتلاقها و لجنزارهای اطرف دریاچه ها نیز می تواند زیستگاه آن باشد.
عادات رفتاری و زیستی:
راه رفتن و پروازش شبیه به درنای معمولی است. پرنده ای اجتماعی محسوب می شود و بیشتر وقت خود را در آبهای کم عمق سپری می کند. با راه رفتن و فرو بردن سر و گردن خود در آب به جستجو در گل و لجن می پردازد.گاهی هم سر را بیرون از آب نگاه می دارد و با تکان دادن منقار در آب مواد غذایی را پیدا می کند و با حرکت سر به عقب آن را می بلعد.
جالب است بدانید درنای سیبری طولانی ترین مسیر مهاجرت را در میان سایر درناها دارد و در طول مسیر مهاجرت از شمال روسیه تا فریدون کنار در میان تالابهای میانی راه، به استراحت و تغزیه می پردازد. بنابرین خطرات زیادی در طول این مسیر او را تهدید می نماید و بازگشت هر ساله او برای دوست داران محیط زیست امید بخش می باشد.
امید (درنای سیبری- عکس از پگاه میرزایی)
پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:
جمعیت مرکزی درنای سیبری که مسیر مهاجرتشان به هندوستان بود در سال 2002 به طور کامل منقرض گردید و به غیر از تنها فرد از جمعیت غربی که در ایران زمستان گذرانی می کند، حدود 3000 تا 4000 (بر اساس آمار سال 2012) فرد از جمعیت شرقی این پرنده به دریاچه پویانگ چین مهاجرت می نمایند که به عقیده پژوهشگران به دلیل عوامل تهدید زا جمعیت آنها نیز پس از 3 نسل کاهش خواهد یافت. بنا به اظهار سایت worldatlas از مهم ترین عوامل تهدید، سد سازی در مسیر مهاجرت آنها می باشد.
تنها درنای سیبری جمعیت غربی که امید نام گذاری شده است معمولا از اوایل آبان ماه وارد فریدون کنار استان مازندارن می شود.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: