|
کردی: چولهکهی پهرچهی باغی
ترکی: سوس
ویژگی های شناسایی:
سسک باغی سسکی بزرگ جثه از خانواده سسکهای بیشه است.رنگ کلی بدن آن زیتونی مایل به خاکستری است و تقریباً فاقد نشانه واضحی برای شناسایی است. پرندۀ بالغ نوار ابرویی ناواضح به رنگ نخودی خاکستری کمرنگ دارد. دو طرف گردن خاکستری و تارک سر، پس گردن، روتنه و دمگاه قهوهای زیتونی است. بالها بلند، نوکتیز و تیرهتر از روتنه و حاشیە شاهپرهای ثانویە داخلی و پرهای ردیف سوم بالها خاکی خاکستری کمرنگ دیده میشوند. دم به نسبت بلند و پرهای آن نسبت به دمگاه و روتنه تیرهتر به نظر میرسند. زیرتنه سفید مات، چانه و گلو با ته رنگ نخودی و سینه و پهلوها به رنگ نخودی مایل به قهوهای است. منقاری کوتاه و به نسبت ضخیم، به رنگ خاکستری دارد و نیمنوک پایین روشنتر دیده میشود. پاها نیز قهوهای مایل به خاکستری است. پرندە نابالغ شبیه بالغها است ولی روتنە آن خاکیتر یا مایل به زرد و زیرتنه نخودی یا مایل به زیتونی است.
زیستگاه:
حاشیه درختزارهای پهنبرگ یا مخلوط با سوزنی برگان، بوتهزارهای دامنه کوهها،پرچینهای زمینهای کشاورزی و بوتهزارهای حاشیه رودخانهها و جویبارها زیستگاه مناسبی برای این گونه میباشد.
عادات رفتاری و زیستی:
سسک باغی پرندهای منزوی است و در خارج از دوره زادآوری به تنهایی دیده میشود اما در پاییز برای تغذیه از میوه درختان گاهی به دور هم جمع میشوند. پرواز سریع و مستقیم دارد؛ به خوبی آواز میخواند و در بین شاخهها مخفی میشود. در دوره جوجهآوری که بیشتر از حشرات تغذیه میکند با درجابالزنی و یا تعقیب حشرات در حال پرواز آنها را صید میکند. رژیم غذایی این سسک در زمان جوجهآوری و غیر آن متفاوت است. در دوره جوجهآوری اغلب حشرات روی برگها و سرشاخهها را شکار میکند و در سایر فصول بیشتر از میوه گیاهان و انواع توتها تغذیه میکند.
سسک باغی در ایران به طور معمول مهاجر عبوری بهاره و پاییزه است و در نواحی وسیعی از شمال و غرب کشور دیده میشود.
منابع:
کتاب اطلس پرندگان ایران، محمد کابلی، منصور علی آبادیان، محمد توحیدی فر، علیرضا هاشمی، سید بابک موسوی، کیس روزلار
https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/bird-a-z/garden-warbler/
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: