|
صدا:
طول بدن: 12 تا 5/13 سانتی متر
گستردگی بالها: 15 تا 5/17 سانتی متر
ویژگی های شناسایی:
سسک شالیزار سسکی با جثه متوسط از گروه سسکهای بدون خط و طرح در بدن از خانواده سسکهای نیزار است بسیار شبیه به سسک تالابی معمولی، سسک تالابی زیتونی و سسک تالابی خاوری است اما دارای جثه کوچک تر، بالهای کوتاهتر، دم بلندتر و منقار به نسبت بلندتر که ابتدای نیمنوک پایین آن تیره است نسبت به گونههای ذکر شده است. همچنین نوار ابرویی کشیدهتر و مشخصتری دارد که در پایین به نوار تیره رنگی محدود میشود چانه و گلوی نخودی تری نیز نسبت به سه گونه فوق دارد.پرنده بالغ نوار ابرویی پهن، بلند و سفید چرک دارد. نوک منقار سیاه است. روتنه قهوهای مایل به زرد خرمایی، دمگاه خرماییتر، دم بلند با انتهای گرد است. گلو سفید، سینه و پهلوها زرد نخودی و مابقی زیرتنه سفید چرک دیده میشود. پرنده نابالغ نیز شباهت زیادی به بالغ دارد و تفکیک آن دسوار است. همانگونه که گفته شد پرنده نر و ماده در این گونه همشکل هستند و با تغییر فصل تغییر اندکی در ظاهر آنها ایجاد میشود.
سسک شالیزار، تالاب سولدوز- عکس از پرستو هدایت زاده
ویژگی های زیستی
زیستگاه:
نیزارهای مخلوط با درختان پراکنده بید و درخچههای گز حاشیه تالابها و دریاچهها زیستگاه مناسبی برای سسکهای شالیزار میباشد. در زمان مهاجرت نیز در انواع زیستگاههای تالابی و بیشههای دارای پوشش علفی بلند و کوتاه دیده میشود.
عادات رفتاری و زیستی:
سسک شالیزار به طور کلی پرندهای منزوی است و در خارج از فصل زادآوری به تنهایی در بین ساقههای نی کنار آب و نزدیک سطح زمین یا آب دیده میشود. هنگام هیجان به شکل نامنظم و شتابزاده در حالیکه دم خود را باز میکند نزدیک پوشش گیاهی پرواز میکند و به داخل نیها فرو میرود. رژیم غذایی این سسک را بیشتر حشرات تشکیل میدهد و آنها را از روی سطح آب، گیاهان کنار آب و یا ریشه در آب شکار میکند.
زادآوری:
از اواخر اردیبهشت تا اوایل تیرماه با تشکیل قلمرو در بین گیاهان و بوتههای کنار آب، جوجهآوری در سسک شالیزار آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را در بین ساقههای عمودی نی و جگن حاشیه آب و ساقههای ریشه در آب میسازد؛ لانه این گونه به شکل کاسهای استوانهای از برگها و ساقههای و سایر گیاهان اطراف است و داخل آن را با الیاف نرم گیاهی میپوشاند. تک همسر است و معمولاً بین 4 تا 5 و به ندرت 6 تخم میگذارد؛ 12 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
سسک شالیزار در نواحی شرقی کشور ایران مهاجر بهاره است. در نواحی جنوب شرقی دریای خزر به صورت کمیاب تابستانگذرانی میکند. همچنین در تابستان در تالابهای استان سیستان و بلوچستان دیده میشود و احتمالاً در این نواحی جوجهآوری میکند.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: