|
عکس از آقای سید حامد موسوی
طول بدن: 13.5 الی 15 سانتی متر
گستردگی بالها : 24 الی 26 سانتیمتر
وزن: 21 گرم
ویژگی های شناسایی: سهره ای متوسط جثه با منقار کوچک و کلفت و دم بلند است. منقار نسبتاً ضخیم و تیره و سر گرد است. نیم نوک بالا کمی خمیدگی دارد و انتهای دم کمی دو شاخه است. (قلبی شکل)
پرنده نر و ماده یک شکل نیستند.
در پرنده نر سر، گردن، چانه، سینه و بخش بالایی پهلو ها و دمگاه قرمز درخشان است. خط چشمی قهوه ای دارد که از قاعده منقار تا گوشپرها امتداد یافته است. روتنه و شانه ها قهوه ای تیره با سایه ای از رنگ قرمز و بالها قهوه ای تیره با حاشیه ای صورتی دیده می شود. نوک پوشپرهای میانی روی بالها روشن و تشکیل نوار بالی مشخصی می دهد. بخش پایینی سینه، شکم و پوشپرهای زیر دم مایل به سفید همراه با سایه ای به رنگ صورتی و رگه رگە کمی در بخش پایینی پهلوها به چشم می آید. چشمها قهوه ای تیره و پاها قهوه ای دودی است.
پرندە مادە بالغ و نر یک ساله شباهت زیادی به یکدیگر دارند و فاقد رنگ قرمز درخشان هستند، سر قهوه ای خاکستری و روتنه و دم قهوه ای زیتونی تا قهوه ای خاکستری دیده می شود. بالها قهوه ای و حاشیۀ شاهپرهای پرواز زیتونی است و به واسطۀ رنگ روشن نوک پوشپرهای میانی و بزرگ تر، دو نوار بالی مشخص روی بالها تشکیل می دهد. چانه، گلو، سینه و پهلوها سفید نخودی همراه با خالها و رگه رگە تیره فراوان و پوشپرهای زیر دم تقریباً سفید است. پرندە نابالغ شباهت زیادی به ماده دارد ولی رنگ بدن بیشتر زیتونی قهوه ای به نظر می رسد و خالها و رگه رگە تیرە فراوانی در سطح بدن دارد. همچنین نوارهای بالی نخودی تر، حلقۀ دور چشمها نخودی روشن و پاها قهوه ای روشن هستند.
نرها اغلب در حال آواز خواندن در یک نقطه مشخص دیده می شوند.
سهره گلی از حشرات، کرم ها، دانه و میوه و جوانه گیاهان تغذیه می کند.
زیستگاه: این پرنده در مناطق جنگلی کوهستانی و دره های عمیق به خصوص نزدیک آب به سر برده و هنگام مهاجرت و به صورت عبوری، هرجا که درخت دارد دیده می شود. درون بوته ها و گیاهان باتلاقی و در بعضی از نقاط جنگل های بلوط آشیانه می سازد.
این گونه در هندوستان زمستان گذرانی می کند و در تابستان در ایران به صورت مهاجر عبوری دیده می شود.
عادات رفتاری و زیستی:
پرنده ای اجتماعی است، در زمستان دسته های بزرگ تشکیل می دهد و در بهار در دسته های کوچک تری دیده می شود. پروازی به نسبت سنگین دارد که در فواصل طولانی موجی شکل می شود.
زادآوری و تولید مثل:
جوجه آوری از اوایل خرداد و با تشکیل قلمرو آغاز می شود. تک همسر و گاهی چند همسر است و آشیانه اش کاسه ای و از ساقه های گیاهان و علوفه است که آن را درون بوته ها یا روی درختان کوتاه بنا میکند و دورنش را با ریشک ها، مو و پر می پوشاند. معمولاً پنج و به ندرت سه تا شش تخم نیمه بیضی، صاف، صیقلی، به رنگ آبی روشن، با خالها، خطوط و لکه های پراکنده به رنگ سیاه مایل به بنفش یا سیاه و به ابعاد 6.14 × 4.20 میلیمتر میگذارد. تفریخ تخم ها 12 تا 14 روز به طول می انجامد. جوجه ها در بدو تولد پوشیده از کرک، ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند، در 11 تا 13 روزگی آشیانه را ترک نموده و اندکی پس از آن مستقل می شوند.
پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:
تابستان گذران معمول جنگلهای کلیبر در شمال آذربایجان و به مقدار کمتر جنگلهای نواحی جنوبی دریای خزر به سمت شرق تا استان گلستان و همچنین نواحی مرتفع نیمرخ جنوبی البرز نظیر گلستانک و درە لار است. همچنین مهاجر عبوری بسیار معمول بهاره و پاییزه در شمال و شرق کشور بوده، در فصل بهار در پارکهای تهران مانند پارک شهر قابل مشاهده است. گاهی در زمان مهاجرت بهاره در شمال استان سیستان و بلوچستان گزارش می شود.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: