|
کنارآبچری درشتجثه است که به واسطه رنگ سیاه و سفید بدن، منقار دراز، باریک و رو به بالا پاهای آبی خاکستری به آسانی قابل تشخیص است. نر و ماده همشکل و فاقد تغییرات فصلی هستند. در پرنده بالغ تارک سر و پس گردن سیاه و دو نوار سیاه پهن به صورت مورب در بالا و پایین شانهها مشاهده میشود. در پرواز لکه سیاه روی بالها، روتنه و انتهای شاهپرهای اولیه در تضاد با رنگ سفید سایر قسمتهای بدن نمایان است. پرنده نابالغ شبیه بالغها است، اما بخشهای سیاه رنگ بدن بیشتر قهوهای به نظر میرسد.
مناطق ساحلی با بستر ماسهای، رسی یا گلی، پیکرههای آبی شور و لبشور، دریاچهها و نواحی سیلابی بدون پوشش یا با پوشش اندکی از گیاهان غوطهور در آب و نیز مصبها را به عنوان زیستگاه برمیگزیند.
پرندهای اجتماعی است که خارج از دوره جوجهآوری معمولاً در دستههای متوسط تا بزرگ و گاهی به تنهایی دیده میشود. برای تغذیه در حاشیه آبهای کمعمق و گل و لجن حاشیه به آرامی قدم میزند و با حرکات منظم منقار و تکان دادن سر به دو طرف به جستجو و صید حشرات، سختپوستان و کرمها میپردازد.
جوجهآوری از اوایل اردیبهشت و معمولاً به صورت کلنی و گاهی منفرد آغاز میشود. تکهمسر است و آشیانهاش گودی کمعمق و اغلب بدون پوشش یا با پوششی اندک از مواد گیاهی است که در نواحی باز با بستر گلی یا ماسهای خشک و نزدیک به آب یا بین پوششهای گیاهی کوتاه ساخته میشود. معمولاً چهار، گاهی سه تا پنج تخم نیمهبیضی تا بیضی، صاف، به رنگ نخودی مایل به قهوهای رنگپریده با خالها و لکههای سیاه و به ندرت خاکستری و به ابعاد 1/35 × 6/50 میلیمتر میگذارد. تفریخ تخمها 22 تا 24 روز طول میکشد. جوجهها در بدو تولد پوشیده از کرک، توانمند و برای تغذیه مستقل از والدین هستند. پرورش جوجهها 35 تا 42 روز طول میکشد.
به تعداد فراوان در اطراف دریاچه ارومیه جوجهآوری و به تعداد کمتر در این منطقه زمستانگذرانی میکند. همچنین جوجهآوری این پرنده به تعداد کم در تالابهای استانهای خوزستان، فارس، همدان، مرکزی و نیز سواحل خلیج فارس به ثبت رسیده است. در نواحی جنوبی دریای خزر، در برخی تالابهای استانهای خوزستان، فارس، سواحل خلیج فارس و سیستان و بلوچستان زمستانگذرانی میکند.
در فهرست پرندگان حمایتشده جهانی و ملی قرار ندارد.