|
طول بدن: 16 الی 18 سانتی متر
گستردگی بالها : 27 الی 30 سانتیمتر
ویژگی های شناسایی:
از نظر اندازه و ساختار بدن شبیه به بلبل است ولی بال ها و دم بلندتری دارد.نر و ماده متفاوت و دارای اندک تغییرات فصلی هستند. در پرنده نر بالغ تارک سر، پس گردن و گوشپرها خاکستری مایل به آبی است. گونه های سیاه و نو ار ابرویی و گلوی سفیدی دارد. روتنه و پوشپرهای روی بالها خاکستری مایل به آبی، شاهپرهای پرواز، دمگاه و پوشپرهای روی دم خاکستری مایل به سیاه و دم یک دست سیاه دیده می شود. سینه و زیرتنه خرمایی روشن و پوشپرهای شکم و زیر دم سفید است. در پرنده ماده بالغ سر و روتنه قهوه ای خاکستری، سینه و شکم سفید نخودی و در ناحیه پهلوها نارنجی است (در برخی ماده ها سینه هم نارنجی است). پرنده نابالغ تا حدی شبیه به ماد ه های بالغ است ولی خال های نخودی رنگ کوچکی در تارک سر و گونه ها و خال های بزرگ تری به همین رنگ در روتنه،دمگاه و پوشپرهای روی بالها دارد.
سینه سرخ ایرانی، کرج، آدران- عکس از رامین محمدی زره ناسی
زیستگاه:
جنگلهای سرو کوهی، جنگلهای بلوط، بوته زارهای باز یا به نسبت متراکم واقع در دامنه های صخر ه ای و خشک و آبکندهای دارای پوشش درختچه ای را به عنوان زیستگاه برمی گزیند.
عادات رفتاری و زیستی:
پرنده ای خجالتی است و اغلب به تنهایی و به دور از انظار دیده می شود. پروازی مستقیم و در ارتفاع کم دارد و به واسطه بالها و دم بلندش با سرعت بین بوته ها پرواز و مانور می کند. همچنین به خوبی روی زمین می دود و جست و خیز می کند. بیشتر از حشرات تغذیه می کند و طعمه خود را روی زمین، برگها، بوته ها و درختان جستجو می کند.
زادآوری:
جوجه آوری از اوایل اردیبهشت و با تشکیل قلمرو در شیب های سنگی با بوته های پراکنده آغاز می شود. تک همسر است و آشیانه اش کاسه ای از علوفه خشک، سرشاخه های کوچک و الیاف نرم پوست درختان است که آن را روی بوته ها یا درختچه ها و درختان کوتاه بنا می کند و با مو و الیاف نرم گیاهی می پوشاند. معمولاً چهار تا پنج تخم نیمه بیضی، صاف، تا حدی صیقلی، آبی مایل به سبز، با خال های مایل به زرد یا قهو ه ای خرمایی و به ابعاد 15 * 21 میلیمتر می گذارد. تفریخ تخم ها 13تا 15 روز به طول می انجامد. جوجه ها در بدو تولد پوشیده از کرک، ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند، در حدود 12 روزگی آشیانه را ترک می کنند.
به صورت معمول در درختزارهای تنک البرز، زاگرس و ارتفاعات کپه داغ و ارتفاعات استان کرمان تابستان گذرانی می کند. همچنین به ندرت در زمان مهاجرت در واحه های بیابانهای مرکزی و سواحل خلیج فارس دیده می شود.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: