|
کلاغی درشتجثه به رنگهای خاکستری و سیاه و آشنا برای عموم مردم است که به فراوانی در شهرها و روستاها دیده میشود و به خوبی با زندگی در کنار انسان سازگار شده است. تا چندی پیش به همراه «کلاغ شرقی» به عنوان زیرگونهای از C.c. cornix در نظر گرفته میشد و افراد حد واسطی از آنها نیز گزارش شده بود. اما به تازگی از آن جدا و به عنوان گونهای مستقل معرفی شده است. نر و ماده همشکل و فاقد تغییرات فصلی هستند. در پرنده بالغ بدن، سر، چانه، گلو، سینه، بالها و دم یکدست سیاه و مابقی بدن خاکستری روشن است. در پروبال فرسوده، بخشهای خاکستری رنگ بدن با تهرنگ صورتی کمرنگ تا قهوهای مات دیده میشود. در پرنده نابالغ رنگ خاکستری با سایه قهوهای به نظر میرسد و روتنه لکهلکه است. در زیرگونه capellanus C.c. با پاها و منقار دراز در جنوب کشور، رنگ خاکستری بدن تقریباً به سفیدی گراییده است و سیاه و سفید به نظر میرسد.
دشتها، درهها و مزارع مجاور بوتهزارهای بلند، درختستانها، جنگلها یا دیوارههای سنگی را به عنوان زیستگاه برمیگزیند و به فراوانی در شهرها و روستاها، پارکها، باغها و پرچینها دیده میشود.
اغلب به صورت جفت در قلمروهای خود دیده میشود، اما افراد غیر جوجهآور و فاقد قلمرو در دستههای کوچک یا بزرگ، به ویژه در مناطقی که غذا فراوان باشد، دور هم جمع میشوند. پروازی مستقیم، یکنواخت و آهسته دارد. همهچیزخوار است و اغلب از بیمهرهها و دانههای غلات تغذیه میکند. همچنین از مهرهداران کوچک، تخم پرندگان، لاشهها و تکههای مواد گیاهی و جانوری استفاده میکند.
جوجهآوری از اواسط تا اواخر اسفند و با تشکیل قلمرو در طیف وسیعی از زیستگاهها آغاز میشود. گاهی اوقات نیز به واسطه کمبود مکانهای مناسب برای ساخت آشیانه، کلنیهای کوچکی تشکیل میدهند. تکهمسر است و آشیانهاش کاسهای حجیم از ساقهها و شاخههای درختان است که آن را در محل انشعاب شاخههای درختان بنا میکند و درونش را با پشم، مو و گاهی پر میپوشاند. معمولاً چهار تا شش و به ندرت هفت تخم نیمهبیضی، صاف، تا حدی صیقلی، به رنگهای آبی مایل به سبز تا سبز زیتونی، با خالها، لکهها و خطوط زیتونی تیره تا قهوهای مایل به سیاه و به ابعاد 4/30 × 3/43 میلیمتر میگذارد. تفریخ تخمها هجده تا بیست روز طول میکشد. جوجهها در بدو تولد پوشیده از کرک، ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند، در 28 تا 35 روزگی آشیانه را ترک میکنند و کمی پس از آن مستقل میشوند.
زیرگونه C.c. sharpii به فراوانی مقیم نواحی وسیعی از کشور به استثنای نواحی کویر مرکزی و استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان است. زیرگونه C.c. capellanus مقیم اراضی پست استان خوزستان است.
در فهرست پرندگان حمایتشده جهانی و ملی قرار ندارد.