|
طول بدن : 22 تا 25 سانتی متر
گستردگی بالها : 28 تا 30 سانتی متر
ویژگی های شناسایی:
میوهخوار پرندهای با بدن کشیده و دم دراز است و از فاصله دور ظاهری شبیه به سنگ چشمها دارد. پرنده نر نقاب سیاهی بر روی صورت دارد که در جلوی پیشانی تا چشمها باریک و در گوشپرها پهن میشود و تا پشت سر ادامه پیدا میکند. جلوی پیشانی و جلوی تارک سر کرم صورتی، بخش عقبی آن، روتنه، بالها، دمگاهف پوشپرهای روی دم و دم خاکستری مایل به آبی روشن است و نوار سیاه پهنی در انتهای دم دارد. در پرواز شاهپرهای اولیه سیاه و نوک آنها سفید و شاهپرهای ثانویه خاکستری آبی دیده میشود. سینه خاکستری کمرنگ، زیرتنه خاکی و زیر بالها کرم رنگ است.چشمهای قهوهای، منقار سیاه با قاعده قهوهای دارد. پرنده ماده تا حدی شبیه به پرنده نربه نظر میرسد اما دارای بدن یکدست خاکستری قهوهای یا ننخودی قهوهای دارد و نقاب سیاه صورت نر را ندارد.شاهپرهای اولیه قهوهای خاکستری، نزدیک به نوک سیاه و در انتها سفید هستند. دم آن نیز قهوهای خاکستری و نوار سیاه باریکی در انتها دارد.پرنده نابالغ نر شبیه به پرنده بالغ ماده است ولی بیشتر نخودی مایل به زرد به چشم میآید، انتهای دم قهوهایتر و در انتها نخودی است. پرنده نابالغ ماده نیز تا حدی شبیه به نابالغ نر است ولی نوک شاهپرهای اولیه خاکستری قهوهای است. همانطور که گفته شد پرنده نر و ماده از لحاظ شکل ظاهری متفاوت هستند اما با تغییر فصل تغییراتی در ظاهر آنها ایجاد نمیشود.
میوه خوار، پارک ملی کرخه- عکس از امیر مدیری
مناطق نیمه بیابانی با بوتهها و درختان پراکنده، نخلستانها، درختزارها، باغهای میوه و درههای رودخانهدار واقع در حاشیه مناطق بیابانی و نیمه بیابانی با پوشش بوتهای تنک زیستگاه مناسبی برای این پرنده محسوب میشود.
عادات رفتاری و زیستی:
پرندهای اجتماعی اما خجالتی استو اغلب در دستههای کوچک دیده میشود. پرواز قوی، مستقیم و دایرهای، فاقد حرکات موجی شکل و در ارتفاع بالا دارد. هنگام تغذیه معمولاً بین درختان و بوتهها به جستجوی غذا میپردازد و به ندرت برای شکار حشرات به سطح زمین میآید. رژیم غذایی میوهخوار را بیشتر حشرات و میوهها تشکیل میدهد.
زادآوری:
از اواسط اردیبهشت، جوجهآوری در میوهخوار آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را در بخشهای متراکم بوتهها یا روی درختان کوتاه میسازد و داخل آن را با الیاف گیاهی، مو و پشم میپوشاند. آشیانه خود را به صورت کاسهای از علوفه و سرشاخهها میسازد. تک همسر است و کلینیهای کوچکی متشکل از چندین جفت تشکیل میدهد. بین 3 تا 5 تخم میگذارد؛ بین 14 تا 15 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
میوهخوار در جنگلهای حاشیه رودخانههای استان خوزستان و به طور محلی در امتداد سواحل خلیج فارس، هرمزگان و استان سیستان و بلوچستان و استان تهران تابستانگذرانی میکند. همچنین تعداد اندکی زمستانها در استانهای هرمزگان و احتمالاً خوزستان و فارس دیده میشوند. گزارشهایی از مشاهده این پرنده در پارک ملی کویر موجود است.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: